Bejegyezték a Haraszti-Suli Alapítványt!

Bejegyezték a Haraszti-Suli Alapítványt!
10 okt

Krizsány Ildikó, az alapítvány kurátora mesélt nekünk szívügyéről, egy tanulói közösség létrehozásáról és indíttatásáról az alapítvány létrehozására.

Mi késztetett a Haraszti Suli Alapítvány létrehozására?

Jó egy éve érik már bennem az alapítvány és egy tanulóközösség  létrehozásának gondolata. 2 évvel ezelőtt, amikor gyermekem iskolába indult, nagy örömmel vártuk az iskolakezdést, de arra senki nem számított, hogy az állami iskolában nem fog tudni helytállni és nem ez lesz az ő útja. Rövid időn belül kiderült, hogy neki nincsen még helye az iskolában. Iskolaköteles volt, de nem iskolaérett és már nem volt visszaút. Arra vonatkozólag pedig senki nem tudott nekünk tanácsot adni, hogy hogyan tovább.

Az Ő útkeresése nyitotta fel a szemem, hogy az állami iskolarendszeren kívüli oktatásra az óriási igény mellett milyen nagy szükség van.

Hogyan képzeled az alapítvány tevékenységét?

Alapítványunk küldetése az ideális tanulási környezet megalkotása. Olyan gyermekeket nevelünk, akik otthonosan, magabiztosan, kiegyensúlyozottan és céltudatosan mozognak az őket körülvevő világban. Mindezt kis létszámmal és családias környezetben.  A vezető pedagógus felkészíti a gyermekeket az első osztálytól a negyedik osztály végéig a féléves és az év végi vizsgára. Projekt és digitális alapú tanulással, sokszínű módszertannal. Az első egész napos tanulócsoport 2019. szeptember 3-án indul el az első évfolyamos diákok számára.

Mi az a projekt alapú tanulás?

A tanulócsoportunk életében ugyan nem lesznek tanórák és csengőszó, tanulási alkalmak viszont igen. Mielőtt bármibe is belekezdenénk, a figyelem összpontosítására, a koncentrációra helyezzük a hangsúlyt. Tudomásul vesszük azt, hogy minden gyermek más. A gyermekek tanulás iránti vágyát születésüktől kezdve a belső motivációjuk hajtja, mi ezt az erőt fogjuk ápolni és táplálni.

A projektmódszer a tanárok és diákok közös tervező és kivitelező tevékenységére épülő pedagógiai-didaktikai módszer, amely a megismerési folyamatot projektek sorozataként szervezi meg. Pedagógiai értelemben a projekt olyan összetett feladat, amely középpontjában egy, többnyire gyakorlati természetű, a mindennapi élethez kapcsolódó probléma áll, és amelyet a tanárok és diákok közösen, együttműködve, több szempont szerint elemezve, komplex módon dolgoznak fel.

Miből fogod mindezt finanszírozni?

Nagyon szeretném széles rétegek számára elérhetővé tenni ezt a tanulási formát, ezért számos potenciális támogatóval veszem fel a kapcsolatot. Továbbá Dunaharasztin rendszeresen tervezek támogatói rendezvények szervezését, azaz gálavacsorákat, bálokat, koncerteket és más programokat, amelyek látogatása támogatói jeggyel lesz lehetséges.  A fenntartáshoz a működési költségeket (ház-bérleti díj, rezsi, tanárok fizetése, eszközök, stb…)  a támogatásokon kívül a szülői hozzájárulások fedezik majd.

A Haraszti-Suli alapítója: Füredi Annamária

Kurátora: Krizsány Ildikó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..